Najpierw tancbuda, później Gospoda Parkowa
W Parku Śląskim nie brakuje restauracji, pubów czy punktów gastronomicznych. Pierwsze takie miejsce powstało jednak jeszcze przed utworzeniem Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku. Stał w miejscu, w którym dziś znajduje się centralna część parku, wtedy ten teren nazywano Doliną Szwajcarską. Pierwsza "parkowa restauracja" to była tancbuda, którą prowadził Francuz - Henri Jean Pautex, który przybył na Śląsk w okresie plebiscytu. Po wojnie w tym budynku działała Gospoda Parkowa.
- W końcówce lat 40. I na początku 50. obiekt został przebudowany, odnowiony i poszerzony o dwie werandy. Właśnie w tym miejscu odbywały się pierwsze parkowe potańcówki. Serwowano piwo i kiełbasę. Klientów było co niemiara, a w sezonie wiosenno-letnim dziennie organizowano tam imprezy dla młodzieży, które odbywały się przed lokalem i na właśnie ukończonym Dużym Kręgu Tanecznym – czytamy na stronie Parku Śląskiego.
Gospodę Parkową wysadzali saperzy
Gospoda Parkowa okazała się zbyt mała na rosnącą liczbę gości parku. Konstrukcja budynku była uzupełniana o nowe drewniane elementy, ale okazywało się to niebezpieczne – altany często się bowiem paliły.
- Po jednym z kolejnych zdecydowano o budowie większej restauracji po wschodniej stronie stawu – przypomina park na swojej stronie internetowej.
Gdy w 1956 roku uruchomiono Przystań, zdecydowano o wyburzeniu Gospody Parkowej. Główny budynek wysadzali saperzy.
fot. Park Śląski