Główny punktem Jarmarku Produktów Tradycyjnych w chorzowskim skansenie będzie 23. finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego. Konkursowy pokaz najlepszych produktów odbędzie się w namiotach rozstawionych na Dużej Łące. Najpierw specjałów posmakują członkowie jury, a później będą mogli ich skosztować goście skansenu. Na tym jednak nie koniec.
- Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy, serów, miodów czy różnego rodzaju wypieków. Będzie też okazja porozmawiać z producentami o ich produktach i sposobach ich wyrobu – zapewniają w skansenie.
Kulinarne pokazy, degustacje, warsztaty i wiele innych
Michał Bałazy - kucharz, ambasador kulinarny Polski, juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych - poprowadzi pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań. Zaprezentuje m.in. jak przyrządzić pasty na chleb, chłodnik czy placuszki z jabłkami. O kuchni śląskiej i daniach przygotowywanych zgodnie z kalendarzem opowie Ernestyna Kubecka autorka książki „Cztery pory roku w kuchni śląskiej”, a tematykę związaną z ziołami i ich odpowiednim użycie w potrawach przybliży Agnieszka Książyńska z Zielarni Jurajskiej.
- Na naszych najmłodszych gości będą czekać warsztaty tworzenia obrazów i kompozycji z nasion. Chętni będą mogli spróbować swoich sił w mieleniu na żarnach (spichlerz z Warszowic), poznać rodzaje zbóż i odwiedzić młynarza w Młynie z Imielina, który opowie jak dawnej pozyskiwano mąkę i jak pracuje stary młyn – dodają w skansenie.
Czas na jarmarku umilać będzie Kapela Biesiadna z Poraja, która wystąpi na scenie chorzowskiego skansenu. Nie zabraknie także stoisk z różnego rodzaju przysmakami wytwarzanymi według domowych i dawnych receptur. Impreza potrwa od godz. 12.00 do godz. 17.00.
Może Cię zainteresować: