Jałodzielnie to pomysł znany z innych miast. Działają już m.in. w Katowicach, Siemianowicach Śląskich czy Rudzie Śląskiej. W poniedziałek, 17 stycznia 2022 r., taka społeczna lodówka stanęła w Chorzowie. Mieści się przy ul. 3 Maja 31, przed lokalem, w którym urządza się Chrześcijańska Fundacja Wiara Nadzieja Miłość. Zasady korzystania z niej są proste: Daj tyle, ile możesz. Weź tylko tyle, ile potrzebujesz.
- Przykład świąt Bożego Narodzenia czy Nowego Roku przypomina nam o problemie marnowania żywności. Z drugiej strony wciąż są osoby, którym tego jedzenia brakuje. To bardzo dobra forma pomocy, dzielenia się z innymi. Sam chętnie będę tutaj zostawiał produkty dla innych. Dzielmy się i przekazujmy nadwyżki jedzenia, ale pamiętajmy: zostawmy w tej lodówce tylko to, z czego sami skorzystalibyśmy ze smakiem - mówi Wiesław Ciężkowski, zastępca prezydenta Chorzowa.
Działalność chorzowskiej jadłodzielni może wspomóc każdy i każdy może z niej skorzystać. Można tam zostawiać m.in. świeże i nieprzeterminowane owoce, warzywa, sery, jogurty oraz zupy czy szczelnie zapakowane ciasta z dokładnym opisem produktu i datą.
Regulamin korzystania z lodówki społecznej w Chorzowie:
- Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
- Jedzenie ze społecznej lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność.
- Nie bierz wszystkiego - dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
- Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
- Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie posiłku występują alergeny napisz to na opakowaniu.
- Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
- Produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.
- Nie niszcz lodówki, nie obklejaj jej swoimi ulotkami.
Produkty, które można umieszczać w lodówce społecznej:
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
- Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
- Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed” , ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
- Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
- Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
- Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
- Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
- Warzywa i owoce.
- Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Produkty, których nie można umieszczać w lodówce społecznej:
- Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
- Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
- Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
- Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
- Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
- Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
- Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
- Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
- Alkoholu i środków odurzających.