Aż dwa nowe lokale gastronomiczne przybyły w lutym w Chorzowie. Jeden z nich już jest czynny - znajduje się w Miejskim Domu Kultury w Chorzowie Batorym, drugi zacznie działać 8 lutego, a znajduje się na trenie Loftów Kościuszko przy ul. Metalowców.
Kulturalna Bistro w MDK Batory
W MDK Batory przy ul. Batorego od czwartku 3 lutego 2022 r. działa Kulturalna Bistro. Wcześniej w tym miejscu była restauracja, ale jej właściciel, Konrad Cis, przeszedł na zasłużoną emeryturę. Teraz działa tu nowy lokal. Wnętrze przeszło metamorfozę, teraz jest tu znacznie bardziej nowocześnie.
Kulturalna Bistro jest otwarta codziennie od godz. 11 do 20, oprócz poniedziałków. W menu ma zupy - np. żurek na swojskim zakwasie (12 zł), wege krem z białych warzyw (12 zł), w niedziele - rosół (8 zł). Można tu zjeść roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą (30 zł), stek ze schabu (29 zł), pierogi z krupniokiem (18 zł), pierogi z panczkrautem (18 zł), bułkę z szarpaną wieprzowiną (19 zł) czy sałatki - np. z grillowanym kurczakiem (18 zł). Są też dania dla dzieci - nuggetsy (16 zł) czy miniburger wołowy (16 zł). Kawa kosztuje od 6 do 10 zł, sok 6 zł, a cola też 6 zł.
Szynówka Bistro&Cafe w Loftach Kościuszko
W innej części Chorzowa, na terenie Loftów Kościuszko (gdzie teraz są przestrzenie biurowe), 8 lutego zostanie otwarta Szynówka Bistro&Cafe. To przy ul. Metalowców, niedaleko Muzeum Hutnictwa i zakładu Alstom.
I właśnie do poprzemysłowej historii tego miejsca nawiązuje wystrojem Szynówka. Sama nazwa bistro pochodzi od szynowego systemu transportu towarów. W tym lokalu pozostawiono u sufitu właśnie taką szynówkę. Są tu też na ścianach obrazki archiwalne z Chorzowa i działającej jeszcze Huty Kościuszko, a na ścianie zamontowano nawet prawdziwy telefon używany w kopalni.
To będzie lokal z otwartą kuchnią, będą tu własnoręcznie wypiekać pieczywo. Będzie czynne od godz. 8 rano, i wtedy (do godz. 12) będzie można zjeść śniadanie - klasyczne (od 12 do 21 zł), np. jajecznicę z 3 jaj na boczku (15 zł) lub na słodko (9-29 zł), np. granolę czy pancakes z syropem klonowym.
Później będzie tu można zjeść lunch, albo danie z karty regularnej. A w niej m.in. zupy, np. cebulowa 15 zł, z czerwonej soczewicy i batata (20 zł), golonka po bawarsku (52 zł), placki z cukinii z gulaszem warzywnym (29 zł), pierś z kaczki sous-vide (43 zł), burgery (też wege, 29-35 zł), tagiatelle z kurczakiem (29 zł), sałatki. Będzie też kawa i słodkości.
Czytaj też:
- Villa Reden z kolejną nagrodą. Zwyciężyła w konkursie Architect of the Year Awards 2021
- Z ulicy Parkowej w Chorzowie zniknie kamienna kostka? Miejski Zarząd Ulic i Mostów planuje przebudowę
- Nowy projektor w Planetarium Śląskim. Kiedy otwarcie po rozbudowie?