Dzień Kartofla to jedno z tych wydarzeń, które do chorzowskiego skansenu (Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”) od lat przyciąga tłumy miłośników tradycji i dobrej zabawy. To okazja do zapoznania się z dawnymi obyczajami, spróbowania regionalnych przysmaków i uczestnictwa w wielu atrakcjach przygotowanych przez organizatorów. Muzeum etnograficzne zaprasza na Dzień Kartofla w niedzielę, 22 września 2024 r. Początek plenerowej imprezy o godz. 12.00.
– Podczas Dnia Kartofla goście będą mogli wziąć udział w tradycyjnych czynnościach związanych z jesiennymi pracami gospodarskimi. Spróbują swoich sił w kiszeniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszą jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopią ziemniaki z pola - zapowiada Paulina Cius-Górska, dyrektor skansenu.
W zagrodzie z Panewnik stanie plenerowa kuchnia, w której z pomocą dawnych narzędzi – szatkownic, ubijaków, beczek - goście skansenu samodzielnie przygotują, a następnie ugniotą i ukiszą kapustę. Na polu za spichlerzem z Wojkowic odbędą się tradycyjne wykopki - niezawodny Ursus 330, bronami rozkopie ziemię, a chętni będą mogli wyzbierać ziemniaki oraz wykopać bulwy za pomocą kopaczek.
Dania z kartofli dla gości chorzowskiego skansenu
Dla gości skansenu przygotowane zostaną kartofle z parownika, a chętni będą mogli upiec w ognisku zebrane kartofle lub jabłka. Gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotują różnorodne dania z ziemniaków. Nie zabraknie placków ziemniaczanych, babek ziemniaczanych, kartfolanki, klusek, pieczonek i ziemniaków podawanych na różne sposoby z dodatkami oraz wielu tradycyjnych przysmaków, zarówno tych na słodko jak i na słono. Na stoiskach będzie można także kupić m.in. wędliny, sery, ciasta, wypieki i miody a także wyroby rzemieślnicze i rękodzieło.
- Święto kartofla to zabawa ale i edukacja – przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzą o historii, odmianach i metodach uprawy ziemniaka. To doskonała okazja, aby dowiedzieć się więcej o roślinie, która od wieków stanowiła podstawę diety w regionie. Posłuchamy też o dawnym życiu na wsi w okresie jesiennym i kuchni, która była charakterystyczna dla tego okresu – dodają w skansenie.
Imprezę poprowadzi Marek Szołtysek. Bilety można kupić na stronie internetowej chorzowskiego skansenu.
W galerii zdjęć można zobaczyć jak było na poprzednich edycjach Dnia Kartofla.
Może Cię zainteresować:
Coś dla seniorów. W chorzowskim skansenie odbędą się Targi Silver Silesia 2024
Może Cię zainteresować: