Suto zastawiony stół to dla wielu podstawa świąt Bożego Narodzenia. Choć ceny w sklepach poszybowały w górę, a większość osób deklarowało, że będzie oszczędzać na żywności, to i tak po świętach kilogramy jedzenia wylądują w śmietniku.
Prawie 40 proc. osób wyrzuca jedzenie po świętach
W badaniach przeprowadzonych przez Kantar Public dla aplikacji Too Good To Go 46 proc. ankietowanych osób przyznało się do tego, że przygotowuje za dużą ilość jedzenie na święta, a 39 proc. do wyrzucania żywności po świętach. Najczęściej w koszu ląduje sałatka jarzynowa, pieczywo, warzywa i owoce, śledzie oraz ryba po grecku. Zamiast wyrzucać jedzenie można się nim podzielić. Służą do tego m.in. jadłodzielnie. Taka społeczna lodówka jest także w Chorzowie, przy ul. 3 Maja 31.
- Wspomóc działalność jadłodzielni może każdy. Można zostawić w niej sery i jogurty w oryginalnych opakowaniach, kaszę czy makarony, warzywa i owoce, szczelnie zapakowane ciasta czy zupy z dokładnym opisem produktu i datą. Jedzenie musi być świeże, nieprzeterminowane – w mediach społecznościowych tłumaczą urzędnicy z Chorzowa.
Regulamin korzystania z lodówki społecznej w Chorzowie:
- Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
- Jedzenie ze społecznej lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność.
- Nie bierz wszystkiego - dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
- Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
- Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie posiłku występują alergeny napisz to na opakowaniu.
- Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
- Produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.
- Nie niszcz lodówki, nie obklejaj jej swoimi ulotkami.
Produkty, które można umieszczać w lodówce społecznej:
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
- Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
- Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed” , ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
- Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
- Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
- Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
- Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
- Warzywa i owoce.
- Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Produkty, których nie można umieszczać w lodówce społecznej:
- Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
- Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
- Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
- Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
- Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
- Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
- Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
- Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
- Alkoholu i środków odurzających.
Może Cię zainteresować: