„O zbożach, chlebie i ziołach”. Wkrótce dożynki w chorzowskim skansenie

Co prawda w chorzowskim skansenie żniw nie ma, ale co roku odbywają się tam dożynki, czyli plenerowa impreza „O zbożach, chlebie i ziołach”. Tym razem goście muzeum będą mogli posłuchać m.in. o dawnym zastosowaniu ziół czy uzdrowicielach, szarlatanach i popularnych znachorach działających w woj. śląskim. Chętni będą mogli także spróbować swoich sił w mieleniu zboża żarnami czy wykonać kotyliony dożynkowe.

Plenerowa impreza „O zbożach, chlebie i ziołach” obędzie się w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” w niedzielę, 25 sierpnia 2024 r., w godzinach 12.00 – 17.00. Goście skansenu będą mogli m.in. posłuchać o dawnym zastosowaniu ziół oraz ich leczniczych i magicznych właściwościach.

Dożynki w chorzowskim skansenie - 25 sierpnia 2024 r.

Chętni będą mogli wykonać własnoręcznie zielniki oraz kadzidła ziołowe. W chałupie z Kaliny zwiedzający spróbują naparów dawnej stosowanych na wszelkie dolegliwości zdrowotne a w spichlerzu z Wojkowic będzie można wykonać kotyliony dożynkowe.

- W trakcie imprezy będzie można spróbować swoich sił w mieleniu zboża żarnami oraz przyjrzeć się pracy wialni, a to wszystko na interaktywnej wystawie „Młynarstwo” w spichlerzu z Warszowic. Będzie też okazja zwiedzić Młyn z Imielina i posłuchać o dawnych młynach w województwie śląskim – dodają w skansenie.

Opowieści o szarlatanach i święto zupy

Krzysztof Bulla z Działu Nauki chorzowskiego skansenu opowie o uzdrowicielach, szarlatanach i popularnych znachorach mieszkających w województwie śląskim w dwudziestoleciu międzywojennym. Agnieszka Książyńska z Zielarni Jurajskiej przybliży właściwości ziół i ich zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej. Z kolei Ernestyna Kubecka z KGW Dębieńsko opowie o tym co na stolach podczas żniw gościło.

- Po raz pierwszy podczas sierpniowego wydarzenia odbędzie się święto zupy, która na dawnej wsi była głównym posiłkiem królującym na stołach. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują zupy charakterystyczne dla swojego podregionu i będą częstować gości m.in. żurem żeniatym, oberibą, parzybrodą, zalewajką, zaś w karczmie ze Świerczyńca spróbujemy polewki na maślance i kartoflanki. Będzie w to wyjątkowa okazja spróbować smaków, które dawniej stanowiły proste, chłopskie jadło – zaznaczają w skansenie.

Podczas imprezy odbędzie się także jarmark produktów rzemieślniczych, artystycznych i gastronomicznych.

Na zdjęciach w galerii dożynki w chorzowskim skansenie w poprzednich latach.

Padel chorzow

Może Cię zainteresować:

MORiS zaprasza na Otwarte Mistrzostwa Chorzowa w padlu

Autor: Redakcja

14/08/2024

Chorzow skansen

Może Cię zainteresować:

Dzień Architektury Drewnianej w chorzowskim skansenie. Zaplanowano bezpłatne wydarzenia

Autor: Redakcja

14/08/2024

Planetarium slaskie

Może Cię zainteresować:

„100 lat wieczności”. Nowy seans w Planetarium Śląskim

Autor: Redakcja

12/08/2024

Subskrybuj chorzowski.pl

google news icon