Wielkie gotowanie na chorzowski Rynku trwało około sześciu godzin. Na żur składało się 300 litrów zakwasu, 15 kg ziemniaków, 15 kg kiełbasy, 5 kg boczku, 5 kg cebuli, 5 kg marchwi oraz jajka i przyprawy. Z tego powstało pół tysiąca porcji zupy, która została rozdana wszystkim chętnym. Akcję zorganizował Urząd Miasta Chorzów wraz z Fundacją Wolne Miejsce
- Jesteśmy tutaj w Chorzowie, aby przypomnieć wszystkim, że są osoby potrzebujące, którym trzeba pomóc. Jeśli my, jako organizacje i samorządy, jesteśmy w tym razem wszyscy, wspólnie, to potrafimy o wiele lepiej pomagać – podkreślił Mikołaj Rykowski z Fundacji Wolne Miejsce.
Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem obchodzony jest co roku 16 października. Został ustanowiony w 1979 roku przez FAO – Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Ma on pogłębiać świadomość społeczeństwa na temat globalnych problemów żywnościowych, wzmocnić poczucie solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem oraz przeciwdziałać marnowaniu żywności.