O tym, że na kulinarnej mapie Chorzowa powstanie wyjątkowy lokal informowaliśmy ponad miesiąc temu. Wtedy otwarcie Szoti – Bistra Gruzińskiego planowano na początku maja, ale pojawiły się pewne trudności.
- Mamuka - nasz piekarz - skręcił sobie kostkę! Musieliśmy troszkę poczekać, aż wydobrzeje. Później mocno opóźniła się dostawa pieca konwekcyjnego. Nie tego za witryną, tzw. pieca Tone, bo on jest już z nami niemal od początku – czytamy na facebook’owej stronie gruzińskiego bistra.
Wszystkie te trudności udało się pokonać i od poniedziałku, 24 maja, Szoti ruszyło ze sprzedażą tradycyjnych gruzińskich wypieków. Przy ul. Sobieskiego 2 można spróbować m.in. chaczapuri, szoti, pachlavy, penovani, kubdari. Te przysmaki wypiekane są przede wszystkim w piecu Tone, czyli tak jak przed wiekami.
Szoti – Gruzińskie Bistro czynne jest od poniedziałku do soboty w godzinach 9.00 – 16.00.
fot. FB/Szoti - Bistro Gruzińskie