Zapowiada się bardzo smaczna impreza. Dzień Kartofla w chorzowskim skansenie

Będzie można ukopać je samodzielnie motyką, zbierać ręcznie za kopaczką, a na koniec spróbować jak smakują z parownika – chodzi oczywiście o kartofle (czy ziemniaki, jak kto woli). Taka okazja będzie 17 września 2023 r. w chorzowskim skansenie, gdzie zaplanowano „Dzień Kartofla”.

Po żniwach zaczynają się wykopki, czyli m.in. czas zbioru kartofli. W Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”, czyli popularnym skansenie, przypomną dawne obrzędy i zwyczaje z tym związane oraz pokażą jak kiedyś wyglądała praca przy zbiorach. Podczas „Dnia Kartofla” przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz pracownicy muzeum opowiedzą o procesie uprawy i zbioru ziemniaka dawniej i dziś, a także zaprezentują jego różne odmiany. Ale najważniejszy moment, to będą oczywiście same wykopki.

- Na pole za zagrodą sołtysa, wjedzie niezawodny skansenowy Ursus, który bronami rozkopie ziemię, by goście własnoręcznie mogli wydobywać dojrzałe bulwy. W tym roku odbędzie się także pokaz nowoczesnego sprzętu rolniczego – będziemy mogli zatem zapoznać się z dawnymi narzędziami do prac polowych i zaawansowanymi technologicznie, używanymi obecnie – informują w skansenie.

Goście skansenu będą częstowani kartoflami z parownika

Po pracach polowych przyjdzie czas na posiłek. Na paleniskach przy spichlerzu z Wojkowic stanie parownik, z którego uczestnicy częstowani będą kartoflami, zaś na ogniskach będzie można upiec jabłka. Z kolei w zagrodzie z Panewnik stanie plenerowa kuchnia, w której z pomocą dawnych narzędzi – szatkownic, ubijaków, beczek – będzie można spróbować swoich sił w szatkowaniu, kiszeniu i ugniataniu kapusty.

- Kiszenie należy do jednych z najstarszych metod przedłużenia przydatności produktów spożywczych oraz zabezpieczenia ich przed zepsuciem – w trakcie wydarzania opowiemy także o fermentacji oraz korzystnym wpływie spożywania kiszonek na nasze zdrowie. Przypominamy, że w zagrodzie przygotowane zostaną beczki do udeptywania kapusty tradycyjną metodą – to kolejne doświadczenie, na które nie brak chętnych – dodają w skansenie.

„Dzień Kartofla” w skansenie to także jarmark z rękodziełem i tradycyjnymi potrawami. Dania z ziemniaków i kapusty będą serwować koła gospodyń z Rajczy i Stolarzowic, zaś prażonki przygotuje koło gospodyń z Poręby. Na stoiskach będzie można także kupić m.in. wędliny, sery, ciasta, wypieki i miody.

W Chorzowie odbędzie się Rodzinny Piknik Naukowy

Może Cię zainteresować:

Rodzinny Piknik Naukowy w chorzowskim kampusie Uniwersytetu Śląskiego

Autor: Redakcja

04/09/2023

Huta Batory

Może Cię zainteresować:

150 lat w koronie, czyli jubileusz Huty Batory

Autor: Maciej Poloczek

04/09/2023

Subskrybuj chorzowski.pl

google news icon